Peminat Setia

Saturday, December 31, 2011

Happy New Year



Tengok gamba tu semua mesti tau yang aku nak ucapkan Happy New Year kaan....
 Huhu... Dalam tahun 2011 ni aku dah tulis 27 post..  tu pon kalau ada yang baca..

Lepas ni maybe aku akan lebi selalu update sebab

|
|
|
|
\/



DAH AKU LALUI

Lepas ni tak lagi ke



ATAU DULU 




TETAPI KE 
IPTA or MAKTAB 


Kisah Kita Bab 4



            “Hei Fairuz kau berangan eh?” sergah Hakim yang baru saja menyalin pakaiannya.
            “Hish.. Abang Hakim nih buat terperanjat orang aje lah. Mana ada berangan.” kata Fairuz menidakkan soalan abang iparnya.
            Mereka terus berborak mengenai isu-isu semasa dan perkembangan mengenai persediaan Fairuz yang akan menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini.
            “Awak, Fairuz minum nih dulu pastu sambung la borak balik.” tegur Sofia yang membawa sebuah dulang yang berisi seteko air dan dua buah cawan sambil mengenyitkan mata ke arah suaminya tanda arahan untuk memulakan rancangan mereka untuk mengorek rahsia hati Fairuz.
            “Oh! Ok sayang terima kasih buatkan air.” balas Hakim sambil membalas kenyitan mata Sofia sebelum isterinya itu berlalu pergi membawa dulang yang sudah kosong.
            “Fairuz, abang nak tanya sikit boleh tak?” soal Hakim yang ingin memasukkan jarumnya.
            “Tanyelah Fairuz tak kisah”balas Fairuz yang bernada iklan ‘Aiman Tak Kisah’ yang pernah berkumandang di corong radio suatu ketika dahulu.
            “Kau masih ingatkan Nora ke? Tak cuba cari pengganti?”
            “Oh pasal ni rupanya, patutlah siap nak mintak izin tanya. Hmmmm Nora. Memang la ingat. Pasal pengganti, rasanya dah jumpa tapi nak fokus dulu lah pasal SPM ni.” balas Fairuz bernada lemah pada awalnya namun kelihatan ceria apabila menjawab mengenai pengganti Nora.
            “Kalau macam tu baguslah. Sapa penggantinya?” soal Hakim lagi.
            “Eh! Over pulak abang ni. Mana boleh bagi tau.” balas Fairuz yang kemudiannya menjelirkan lidahnya sebelum terjun kedalam kolam renang.
            Hakim kemudiannya mengikuti jejak adik iparnya yang sudahpun terjun ke dalam kolam renang.Mereka memulakan perlawanan yang boleh dikatakan rutin jika mereka berada di dalam kolam renang iaitu perlawanan tahan nafas paling lama di dalam air diikuti dengan pelbagai ‘acara’ lain.
            Tanpa mereka sedari hari semakin gelap. Mereka bergegas masuk ke dalam rumah dan bersiap-siap untuk menunaikan solat Maghrib berjemaah sebelum mereka makan malam.
           
            “Hai budak kecik. Sorry lah hari ni pak busu tak layan kau lagi. Hahaha.” kata Fairuz mendapatkan Shahrul yang sedang bermain dengan patung Angry Bird kesayangannya.
            “Ruz bawak Shahrul kat sini, akak nak bagi dia makan bubur dia nih.”arah Sofia yang berada di meja makan.
            Fairuz menggendong anak kecil itu ke arah kakanya.
            “Hah Ruz apa tercegat lagi duduk lah sebelah abang Hakim tu kan kita nak  makan ni” arah ibunya pula.
            Fairuz mengikut arahan ibunya. Hakim memulakan majlis makan malam itu dengan bacaan doa. Hari itu kakaknya dan ibunya telah menyediakan hidangan makan malam yang sangat lazat. Siapa yang tidak gemar apabila hidangan seperti ayam masak lemak cili padi, tahu sumbat dan pelbagai lagi masakan kampung dihidangkan di hadapan mereka.
            “Patutlah  sibuk aje nampaknya kat dapur petang tadi, rupanya semua lauk malam ni special jer kan bang.” kata Fairuz kepada Hakim.
            “Betul tu  betul..”kata hakim ringkas gaya Upin dan Ipin.

            Mereka menikmati hidangan masing-masing dan kadang kali diselangi dengan perbualan-perbualan antara ahli keluarga tersebut.Tepat jam 9 malam Fairuz dan Pn Zai pulang ke rumah mereka.

Thursday, December 15, 2011

Kisah Kita - Bab 3


“Assalamualaikum…” ucap Fairuz di hadapan pintu rumah kakaknya Sofia.
            Tidak lama kemudian, pintu rumah yang tersergam indah itu terkuak dengan dan muncullah wajah kakak kesayangan Fairuz dengan senyuman yang melebar.
            “Waalaikumsalam. Apesal mak dengan Ruz dating tak call dulu, boleh la orang masakkan benda yang best-best untuk mak dengan Ruz. Tapi tak apa lah budak kecik dalam rumah rumah ni pun dah lama tak jumpa mak dengan pak busu dia.”kata Sofia.
            “Wei dah tak reti nak ajak kitorang nih masuk dalam rumah ker?” usik Fairuz yang tidak sanggup untuk berdiri di bawah cahaya matahari yang membahang.
            “Ooops lupa pulak. Jemput masuk anak raja” balas Sofia dengan sengihan yang maskin melebar.
            Fairuz bergerak masuk ke dalam rumah dan terus  duduk di atas sofa empuk milik kakaknya. Damai fikirannya seketika. Ibu dan kakaknya telah lama bergerak ke tingkat atas untuk bertemu dengan Shahrul. Mengantuk. Itulah yang dirasakan oleh Fairuz ketika itu. Suasana rumah kakaknya yang agak dingin menambah lagi perasaan mengantuknya. Matanya mulai kuyu dan akhirnya tertutup rapat. Dia tertidur di atas sofa kakaknya.
            “Mak mana Fairuz? Bukan tadi dia ikut kita naik atas ker?” soal kakaknya yang sedar dengan ketiadaan adiknya.
            “Eh! Ye lah dia pergi mana ek? Mak rasa dia ada kat bawah kot. Dah ko bawak Shahrul turun kita tengok dia ada tak dekat bawah.” arah Pn Zai.
            “Ok lah mak”balas Sofia.
            Mereka turun ke bawah bersama-sama Shahrul.
            “Hai budak ni apesal pulak boleh tertidur kat atas sofa nih?” kata Pn Zai yang terkejut apabila melihat anaknya sedang enak dibuai mimpi di atas sofa.
            “Mak dia macam mengigau tuh. Cuba kita dengar ape yang dia cakap tu.” cadang Sofia dengan idea yang penuh dengan unsur-unsur ‘kejahatan’.
            “Bagus jugak cadangan kau tuh.”balas Pn Zai sambil melangkah ke arah anak lelakinya yang sedang mengigau.
            “Awak jangan tinggalkan saya awak. Saya sayangkan awak.” gumam Fairuz yang sedang mengigau.
            Pn Zai dan Sofia saling berpandangan. Mereka sebenarnya risau dengan keadaan Fairuz yang masih teringatkan kenangannya bersama dengan arwah Nora. Kerisauan mereka semakin membuak apabila memikirkan keadaan Fairuz yang perlu fokus untuk menghadapi SPM.
            “Ruz, bangun Ruz.” kejut Pn Zai yang ingin menamatkan igauan Fairuz dengan kenangan silamnya.
            Fairuz tersedar dan tanpa disedari air matanya gugur tanpa dipinta kerana masih teringatkan igauaannya sebentar tadi. Apabila dia perasan bahawa ada dua pasang mata sedang melihat perlakuannya, dengan segera dia mengesat linangan air matanya.
            “Hei, ape ni Ruz kata lelaki tapi nangis pulak nih. Dah lah Ruz. Kan Ruz dah cakap dengan mak yang Ruz dah mula nak lupakan Nora. Tapi kenapa Ruz menangis lagi ni?” soal Pn Zai yang runsing dengan perlakuan anaknya.
            “Tak de ape lah mak. Kak orang nak berenang kat swimming pool  dulu eh.” balas Fairuz ringkas kerana tidak mahu meneruskan sesi soal jawab yang baru sahaja hendak bermula.
            “Pergilah tapi berenang tu elok-elok sikit.” pesan Pn Zai.
            Fairuz meneruskan langkahnya yang lemah tidak bermaya kearah kolam renang yang terletak di luar rumah Sofia.
            Tidak lama kemudian deruman kereta mewah milik Hakim kedengaran memasuki ruang parkir yang kosong. Sofia yang perasan dengan bunyi itu bergegas ke arah pintu di ruang tamu dan menyambut baik kepulangan suaminya.
            “Assalamualaikum sayang. Mak datang ye?” soal Hakim.
            “Yup. Mana awak tahu?” soal Sofia kembali sambil tangannya menyambut beg kerja suaminya.
            “Aik? Boleh pulak tanya saya macam tu. Kan ada kereta mak kat sebelah kereta saya ni.” jawab Hakim yang ingin begurau dengan isteri kesayangannya.
            “Eh! Lupa pulak. Hahahaha. Dah lah wak masuk lah pergi salin baju, lepas tu pergi teman Fairuz kat kolam renang. Tapi...”
            “Tapi ape ?” cepat Hakim mencelah apabila mengetahui Fairuz turut serta dalam lawatan ibu mertuanya.
            “Tapi saya nak minta tolong. Kalau boleh, cungkil la sikit rahsia Fairuz tu. Sebab tadi dia menangis sebab teringat pasal Nora agaknya. Tolong eh wak. Awakkan baik dengan dia” pinta Sofia dengan satu kenyitan mata.
            “Main kotor ye nak mintak tolong. Ok lah nanti saya jadi spy ye. Upah nyer aper?” soal Hakim lagi
            “Terima kasih. Nanti saya masakkan awak pai epal kegemaran eh.” balas Sofia.
            “Aik?? Pai epal jer?”
            Zasss.. Satu cubitan hinggap di paha kanan Hakim.
            “Aduh! Siap awak nanti..” kata Hakim yang dalam kesakitan
            “Siapa suruh menggatal kan dah merasa sepit ketam saya. Hahaha” ejek Sofia yang kemudiannya berlalu ke dapur.

Update..

Hei readers semua jap lagi nak UPDATE novel KISAH KITA yang masih dalam proses pembikinan...

Apa yang akan jadi nanti??

Random Quote GBS