Peminat Setia

Friday, May 25, 2012

Tutorial : Lukisan Vector - Adobe Illustrator

Assalamualaikum..


RAWR RAWR!!

Tanak cakap panjang sebab entry ni banyak gambar.. Oleh kerana haritu gua post pasal vector drawing gua yang pertama (istilah salah kot.. gua ikut suka jer hehe) ada la rakan blogger yang lain mintak buat tuto.. pergh! PERGH!


Langkah pertama pilih gambar


Adik maniss.. mau nombor boleh


2. Klik layer -> lock layer 1 -> create new layer..


3. Klik pen tool -> klik default fill and stroke -> klik none


4. Mulakan proses membuat outline menggunakan pen tool tadi..
Mulakan ngan bahagian paling mudah.. misalnya tudung
* pastikan korang buat outlinge atas layer kedua tau!


5. Ok ini dia tudung dan muka yang siap di outline kan,.. pasni sambung buat hidung and lain2



6. ini hasil yang gua dapat bila dah outline semua hehee..


7. Toggle visibility Layer 1 tu . nanti akan jadi macam gamba kat atas ni..



8. Selection tool -> Select salah satu outline -> pilih brush -> pilih jenis brush -> Ubah saiz brush
*ulang langkah kepada setiap outline lain yang kita buat..

Tadaaa tudia dah siap..

Terima kasih sebab sudi melihat tutorial gua yang pertama nih..
Mohon berikan komen, Ulasan, Cetusan hati dan dedikasi, dan yang berkaitan dan sama maksud,,
OK kepada tuan badan Kak Baby Zyrang maceh sebab bagi guna gambar..

EH nanti tunggu gua buat tutorial mewarna lukisan vector ni yer!! ^_^


P/S:  untuk besarkan gambar klik jer gambar tu heehe
Nota Kaki : mohon sangat beri komen..


6 comments:

Selendang Merah said...

owh cmtu yew..senang jugak nmpknya..hehe..nk try wat lah...

syahirooAhmad said...

respect sama lu la bro... dulu lu noob je.. skg ni dah master cs.... fuhh~ tertekeshima... tengs tutor ni..

Boni JLL3 said...

ceh.. nak model yang lawo je.. hahaaha

LaLa mhdnor said...

nanti nak try, nampak senang tapi akak taw susah kan =.=

Busyra Bt Takiyudin said...

dah try sekali hari tu, gambar fazura.. hihi :)

haswani said...

klau nk save, nk save as ape..?

Random Quote GBS