Peminat Setia

Wednesday, February 13, 2013

Lagi Banyak Tahu Lagi Banyak Tak Tahu

Assalamualaikum..

Todia JAJAM datang woi jajam datang kekunun rajin menaip blog..
Padahal...

Ni apekehal lak gua taip tajuk kenmain panjang lagi panjang dari tali pusat bayi baru lahir nih kekeke..

SEMESTER 2

Todia perkataan semester 2 kenmain besar.
YUP semester 2 ni makin makin makin mencabar
Subjek pon susah-susah..

Organic Chemistry

Pada awal ingat macam biasa jer, tapi sekali tengok semua pasal naming organic compound, dapat lak lecturer yang mengajar laju + garang macam She Hulk.. *Tapi  dia garang2 baik kalau tak buat masalah ngan dia*

Ok kembali ke cerita.
Naming organic compound ni memang lebih kurang jer ngan yang pernah belajar kat sekolah, cuma kali ni lagi banyak family yang kita belajar, in example Ethyne (triple bond), Amine and Amide dan banyaaaaaakkkkkk lagi! HUHU!

Nampak tak family Organic Compound yang perlu dihapal

Fluid Mechanics

Subjek ni pulak penuh kena menghafal Formula, kena  mahir buat equation, kena terror unit conversion.. Memang gila punya unit converision.. 

Chemical Process Principle

Subjek ni pulak belum terasa lagi kesukaran dia sebab masih dalam chapter yang senang.. Senior kata subjek ni lah yang paling tak terkata kepayahan nya. Subjek ni pon banyak conversion unit.. kejam dalam standard SI unit pastu American punya unit pon ada... QUITE menyusahkan LOL!
Jom tengok sikit Conversion Table yang bakal digunakan sepanjang sem ni.. kekeke


Todia kan ke pening jugak nak memillih mana satu nak digunakan... HURM! Dan both Fluid Mechanics and CPP nih ada Case Study kira macam folio gak la #EH?

But apa pon semester 2 baru bermula lebih kurang sebulan, gua takkan mudah mengalah. Setiap tahun memang akan ada benda yang susah.. Itu NORMAL.. 

Lagipun orang pernah kata menuntut ilmu ni diawalnya memang susah, tapi bila dah biasa dengan benda yang dipelajari akan mudah.. InsyaAllah.. 

#Cuti midsem umpama study week.. Segala benda nak di semak, nak dirujuk RAWR!


4 comments:

Shawn Razaleigh said...

walaupun ini ilmu, jangan kongsi teknik buat bom kimia


Pm gua resepi buat bom. tq

cc: PDRM


p/s: awat blog kau tadak gambar awek micet?

Muhamad Azam said...

@Shawn
awek micet punya entry nenanti lah.. takleh post banyak2 nanti dikata laman purnu

.::TAIKO ::. said...

kenmain haa, tgu la blaja thermo plak sem depan keh3

zulhilmi tempoyak said...

studi rajin2 na adik.. hahaha

Random Quote GBS